Son Dakika

İnternette Paylaştığınız Fotoğraflardan Adres Tespiti Yapılıyor.!

Dijital Fotoğraflarda Coğrafi Konum Bilgisi İstihbaratı


Sosyal medyayı en çok kullanan, bildirim ve paylaşımlarla aktif rol oynayan bir toplum haline geldik. Hızla gelişen teknoloji sayesinde hemen hemen hepimiz birer sosyal medya hesabına sahibiz. Araştırmalara göre Türkiye’de ki bir kullanıcıya 3 adet hesap düştüğü istatistikleri de haberlere düşmektedir.


Kendini rahat ifade etme ortamı bulan insanlar, gizlilikten de şüphe etmeyince başta bazı kişisel bilgiler olmak üzere fotoğraflarını da albümler şeklinde facebook, twitter, instagram gibi hesaplarına ekliyor. Yaygınlaşan akıllı telefonlar aracılığıyla yeni fotoğraf çeken bireyler, çektikleri fotoğrafları anında sosyal medya hesaplarına aktararak arkadaşlarıyla yada herkese açık bir şekilde paylaşıyor. Tüm bu paylaşımlar yapılırken ise hiçbir endişe duyulmuyor.


Ancak bu fotoğrafların sizi apaçık tehdit ettiğini söylesem ve bugüne kadar hiç sorulmamış bir soruyu sizlere sorsam;

İnternete yüklemiş olduğunuz fotoğraflarınızdan adresinize ulaşabilineceğini biliyor muydunuz?

Evet arkadaşlar, facebook, twitter ve instagram gibi sosyal medya sitelerine atmış olduğunuz fotoğraflar üzerinden adresinize rahatlıkla ulaşılabilir. Özellikle arkadaş listenize ya da herkese açık olarak paylaşmış olduğunuz fotoğraflar, kötü niyetli kişilerin eline ulaştığı zaman istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya gelebilirsiniz.


Dijital fotoğraf makineleri ve akıllı cep telefonlarından çektiğiniz her fotoğrafa, o resmin nerede çekildiğine dair çok detaylı olarak coğrafi konum koordinatları eklenmektedir.  Bu fotoğrafları sanal dünyada paylaştığınız andan itibaren, coğrafi konum bilgileriniz de internette otomatik olarak yerini alıyor. Sosyal medya hesabınızdan resminizi indiren kullanıcı çeşitli programlar vasıtasıyla adres tespitini yapabilmekte.


Şimdi gelelim fotoğraflar üzerinden adres bilgisine nasıl ulaşıldığına…

GPS olarak bilinen Küresel Konumlandırma Sistemi’ni açıklayarak başlayalım;

GPS Nedir? Neye Denir? 


GPS düzenli olarak kodlanmış bilgi yollayan bir uydu ağı olarak bilinmektedir.

GPS uydularla arasındaki mesafeyi ölçerek dünya üzerindeki herhangi bir konumu tam olarak tespit etmeyi mümkün kılmaktadır.

GPS olarak adlandırılan bu sistem ABD Savunma Bakanlığı’na ait yörüngede sürekli olarak dönen bazı uydulardan oluşmaktadır.


 Uydular radyo sinyalleri yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcısı bu sinyalleri alır. Böylece konum belirlenmesi mümkün olur.

 GPS kuruluş hedefi başta askeri amaçla olsa da, zaman içerisinde 1980 yılında sivil kullanıma açık hale getirilmiştir.

GPS Nasıl Çalışır ?



Hızlı gelişen teknoloji dünyası ile hayatımızın bir parçası olan GPS, 2G, 3G ve 2014 yılında Türkiye’de faaliyete girecek 4G internet şebekesini destekleyen cep telefonları yeni nesil fotoğraf makineleri olarak da kullanılmaya başladı. Böylece daha kaliteli fotoğraflar çeken kullanıcılar bu resimlerini internette daha hızlı paylaşıyor.



Fotoğraf makinesi ve cep telefonu ile çektiğiniz fotoğraflarda GPS modülü aktif ise aşağıdaki bilgiler “EXIF” dosyası halinde resimlerinizde bulunuyor;

Kullanılan cihazın marka ve model bilgileri

Fotoğrafın hangi tarih ve saatte çekildiği

Fotoğraf çekilen yerin GPS koordinatları otomatik olarak çekmiş olduğunuz fotoğraflar içerisine eklenmiş oldu.


EXIF Nedir?

Exif çektiğiniz fotoğraflara bulunduğunuz konum ve tarih gibi bilgilere ulaşılmasını sağlayan Exchangeable Image File olarak bilinen değiştirilebilir görsel dosya biçimidir.

Yani çekmiş olduğunuz fotoğraflara coğrafi konum koordinatlarını resim içerisine entegre etmektedir.

Şimdi fotoğraftan adres bulmanın nasıl yapıldığını bir örnek üzeriden açıklayalım…


Yukarıda bulunan “20120521-00346.jpg” adlı jpg formatında ki fotoğrafın Exif bilgileri aracılığıyla coğrafi konum bilgilerine ulaşmak için Exif Cleaner adlı yazılım ile açıyoruz.

ExifCleaner yazılımı GPS sistemlerinde kullanılan ücretli satılan ve özellikle kamu kuruluşları tarafından kullanılan bir programdır. Başta Emniyet Müdürlüğü, Emniyet Bilişim Suçları, Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ve Adliye Olay Yeri inceleme gibi kuruluşların tercih ettiği bir yazılım olarak bilinir. Bu takip sistemi programları “Follow Me” mantığıyla takip edilir. Ana mantık ise takipçisi olduğu kişinin de takibini sağlamaya yarar.


Son olarak “20120521-00346.jpg” adlı fotoğrafı  Exif Cleaner yazılımı ile açmıştık. Bu örnekle konuya devam ederken olayı adli bir vakaymış gibi düşünmeye başlayalım. Yani yukarıdaki fotoğrafı çeken kişi bu fotoğrafı sosyal medya hesabına yükledikten sonra intihar etmiş yada bir cinayete karışmış olsun. Polis ise fotoğraf çekilen adresi bulmaya çalışıyor. Bu fotoğrafa ulaşan polis  Exif Cleaner yazılımı ile fotoğraf incelemesinde aşağıdaki bilgilere ulaştı.

  • - Kamerayı üreten şirket bilgisi
  • - Kameranın modeli
  • - Fotoğrafın Pozlama süresi vb.
  • - Exif Versiyonu
  • - Çekim tarihi ve Saati
  • - GPS koordinatları.

Koordinatlar Üzerinden Nokta Atışıyla Adres Tespiti

Bu bilgiler ışığında araştırmaya devam eden kişi Exif Cleaner adlı programdan elde ettiği coğrafi konum verileriyle koordinat destekli profesyonel bir maps tarayıcısında nokta atışı ile yer tespiti yapabilme imkanına sahip bulunuyor. Peki bu koordinatları google maps ile yapmaya kalktığımızda adresten 50 mt ile 300 mt arasında sapma görülebiliyor. Yukarıdaki resimde yer alan koordinatların google mapste girildiğinde ise konumdan 53 metre kadar sapma görülse de aslında bizlere fotoğraf üzerinden adresin nasıl tespit edilebildiği gerçeğini ortaya koyuyor.


- Dijital Fotoğraflarda Coğrafi Konum Bilgisi İstihbaratı Kolluk Kuvvetleri tarafından 2004 yılından itibaren aktif olarak kullanılmaktadır.


- Kolluk kuvvetleri, Dijital Fotoğraf üzerinde elde ettiği bilgiler ile bir suçlunun fotoğrafı çekerken bulunduğu coğrafi konumu, fotoğrafın hangi tarihte ve saatte çekildiğine dair önemli bilgiler elde etmektedir. Elde edilen bilgiler ile bir suçlunun daha önce bulunduğu bir mekânı baskın düzenleme ve inceleme olanağı sağlamaktadır.


Siber Güvenlik ve Bilgi Güvenliği adına en yeni konular: siberguvenlikhaberleri.blogspot.com'da

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siber Güvenlik Haberleri | Siber Güvenlik Uzmanı Templateism.com Copyright © 2014

© 2014 Copyright SiberGüvenlikHaberleri.blogspot.com. Tema resimleri Bim tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.