Son Dakika

Güvenli Dosya İndirme

Dosya İndirmedeki Tehlikeler 

İnternet'te gezen (sörf yapan) bilgisayar kullanıcısının dikkatli olması gereken en önemli konu bilmediği bir başka bilgisayardan kendi bilgisayarına indireceği dosyalardır. Çünkü bu dosyaların güvenli olup olmadığı bilinmediği veya bir program ile test edilmediği durumlarda bilgisayara virüs ya da trojan bulaşabilir.

İnternet'ten dosya indirirken bilgisayar güvenliği açısından bir sorunla karşılaşmamak için kullanıcı aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

1. İnternet'ten mümkün olduğu kadar üreticisi bilinmeyen dosyalar indirilmemelidir. Eğer ilginç yeni bir program kullanılmak istenirse öncelikle başkalarının o program hakkında düşüncelerini öğrenmek için internet ve haber grupları araştırılmalıdır.


2. Trojan'lann, virüsler gibi programlara iliştirilebileceği unutulmamalıdır. Programı birinin kişisel sayfasından değil, yapımcının sayfasından indirilmelidir.

3. Virüssüz olduğundan emin olunmayan bir dosya indirilecek olursa her ihtimale karşı ikinci bir koruma önlem i alınması şarttır. Bilgisayara trojan'lara karşı koruma sağlayabilen ve sık güncellenen bir anti-virüs programı yüklenmelidir.


4. Trojan koruması sağlayan bir anti-virüs programı temin edilemediğinde bilgisayara bir trojan dedektörü yüklenmelidir. Hacker'ların sisteme ulaşmalarını engelleyen trojan'ların da dışarı veri göndermelerini önleyen programlar kullanılmalıdır. ZoneAlarm ya da Black Ice Defender gibi kişisel firewall (koruma duvarı)'lardan yararlanılmalıdır.

5. İnternet'te gerekenden fazlası paylaşılmamalıdır. ihtiyaç olmadıkça dosya ve yazıcı paylaşımı (File and Printer sharing) programları yüklenmemelidir.


 6. Bir network (ağ) üzerinde çalışırken ve dosyalarınızdan bir kısmının paylaşıma açılması gerekiyorsa dosyaların şifre korumalı yapıldığından emin olunmalıdır. "ky8xdj33bgyt67" gibi uzun ve rastgele bir şifre kullanılmalı ve şifre düzenli aralıklarla değiştirilmelidir.


7. Bilgisayar güvenliği alanındaki gelişmeler yakından takip edilmelidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siber Güvenlik Haberleri | Siber Güvenlik Uzmanı Templateism.com Copyright © 2014

© 2014 Copyright SiberGüvenlikHaberleri.blogspot.com. Tema resimleri Bim tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.