Son Dakika

Bilgisayar Virüsü Nedir ? Virüs Çeşitleri Nelerdir ?

Virüslerin Tanıtımı ve Çeşitleri

Çağımızda bilgisayar teknolojisi hızla gelişmektedir. Bilgisayarların bu teknolojik gelişmesinin yanında, bilgisayar programları daha da büyük bir gelişme göstermiştir. Bilgisayarlar önceleri sadece bir hesap makinesi veya bir daktilo makinesi gibi kullanılmıştır. Ancak günümüzde geliştirilen birçok program sayesinde, her alanda kullanımı kaçınılmaz bir makine haline gelmiştir.


Bütün bu olumlu gelişmelerin yanında, bilgisayarların kullanımını olumsuz yönde etkileyebilecek bazı programlar da bilgisayar dünyasına girmiştir. Kendi kendini kopyalayabilen, bu yolla her dosyaya bulaşabilen küçük programlara virüs denir. Bu programların kimileri zararsızdır. Kimileri ise bilgisayarların işletim sistemini bozar, hızlarını etkiler, belleklerini doldurur veya programları çalışmaz hale getirir.

Bilgisayar virüslerinin verebileceği zararlar çeşitlidir. Bazıları fazla zararlı olmayan virüslerdir. Bazı virüsler ise giderilmesi imkansız zararlar verebilecek kadar tehlikelidir.


1. BOOT Sektör Virüsleri

Virüsterin bir kısmı BOOT Sektör virüsleridir. Bu tür virüsler BOOT Record adı verilen küçük bir yükleyici programa geçer. BOOT Record'a bulaşmış virüs, bilgisayarın işletim komutlarının kontrolünü eline alır. Sistemin her açılışında etkin duruma gelen bu tür virüsler, bilgisayara takılan disketlere de kolayca bulaşır. BOOT Sektör virüsleri, bilgisayarın açılışı sırasında ilk kullanılan 10.SVS, DOS.SVS ve COMMAND.COM dosyalarına bulaşarak sistem üzerinde etki sağlar. Bu tür virüsler bilgisayarın işletim sistemlerine zarar verir.



BOOT virüsler, disket ve sabit disklerin BOOT sektörlerine yerleşir. Bilgisayar açıldığında BOOT sektördeki program otomatik olarak çalışır. Daha sonra işletim sistemi yüklenir ve bilgisayar kullanılır hale gelir. BOOT virüsler ise BOOT sektördeki yükleme programında değişiklik yaparak kendilerini otomatik olarak çalıştırır. Böylece etkin hale gelir ve bilgisayar kapatılana kadar bulaşmaya devam eder.


2. Program Virüsleri

Virüslerden bir kısmı çalışabilir programlara bulaşarak bu programların büyümesine ve çalışma hızlarının azalmasına yol açar. Aynı zamanda çalışabilir programlarının bozulmasına, kullanılamaz hale gelmesine de neden olabilir. Çalışabilir programa bulaşan virüsler, kendilerini bu programın sonuna ekler. Böylece program çalıştığında virüs aktif hale gelir Aktif hale gelen virüs, bu kez kendini işletim sistemine ekler. Virüs işletim sistemine eklendiği için artık çalıştırılan her programa kendini kopyalayabilir


Virüslerin Bilgisayar Sistemlerine Bulaşması


Bilgisayar virüsleri kişisel bilgisayarlarda daha yaygındır. Bunun nedeni, kişisel bilgisayar kullanıcılarının, birbirlerinden sıkça program alışverişi yapmalarıdır. Bilgisayar virüsleri genellikle disket, Flash Disk ve CD-ROM'ların farklı bilgisayarlarda kullanılması sırasında, taşıyıcı programın çalıştırılması yoluyla bulaşır. Virüslerin aktif hale gelebilmesi için çalıştırılabilen (EXE, COM. BAT uzantılı) programlara bulaşması gerekir. Virüs bulaşan bir program çalıştırıldığında, virüs belleğe taşınmış olur. Böylece bilgisayarın belleğine yerleşmiş virüs, çalıştırılan her programa bulaşabilir ve yayılma imkanı bulur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siber Güvenlik Haberleri | Siber Güvenlik Uzmanı Templateism.com Copyright © 2014

© 2014 Copyright SiberGüvenlikHaberleri.blogspot.com. Tema resimleri Bim tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.